Toneel

De Staat van Zijn

Dit jaar richtte Enne met oud-klasgenoten Audrey Bolder (o.a. cabaretduo Bolder & Plante, De Utrechtse Spelen en GTST) en Noel van Santen (cabaretduo Schudden, tg Aluin) een nieuw theatergezelschap op: De Staat van Zijn.

Zij speelden hun eerste locatievoorstelling Leve de Liefde over de prachtige ellende waarin de liefde kan verzanden. Fysiek, ontroerend en grappig. Een voorstelling voor pechvogels, liefdesbangen, vastgeroesten, vastklampers, kalven en vlinders. Komend seizoen hopen zij op de festivals te kunnen spelen. Zie ook de facebookpagina.

Ausdauer

Voor theatergroep Ausdauer schrijft Enne een stuk dat de historie van hun thuisadres, het motorschip De Roan, vertelt. Een stuk over een eeuw van te weinig werk en eten, waarin de vrouw haar mond moest houden, naar overvloed en zelfstandigheid. Voor meer info en speeldata zie: www.ausdauer.nl

WIJ ZIJN GELUKKIG. PUNT. Een nieuwe bundel theaterteksten!

Enne Koens ontleedt met een fileermes relaties binnen families, families in wording en families die op het punt staan uiteen te vallen. Dit doet ze in de stijl die haar zo eigen is, kaal en teder tegelijk, helder, maar niet eenduidig. Vaders, moeders, kinderen, geliefden en gehuwden komen aan het woord in dialogen met een vleugje poëzie, of die hangen tegen het absurde. Observaties die onder je huid kruipen, teksten die niet oordelen, maar doeltreffend en soms pijnlijk het menselijk bestaan, de liefde en het verlangen naar echt contact vanaf papier tot leven brengen.

Het boek bevat zes toneelteksten met twee, drie of vier personages van verschillende leeftijden. In het korte muziektheaterstuk Ik voel me zo ver verwijderd van gewoon een bizon schieten is een vader de draad van zijn leven kwijtgeraakt. In Babystukje, een lange scène voor drie jongvolwassenen, volgt een onverwachte wending op een onverwachte mededeling. Ik ben bang en Over leven laten een man en een vrouw aan het woord over hun leven samen, de een met een hang naar poëzie en de ander soms neigend naar proza. In de korte stukken Kusje en Er is nog macaroni vormen absurde situaties tussen ouders en kinderen het uitgangspunt.

Zie voor meer info en bestellen: www.theaterboek.nl