Boek | Vogel

Young Adult Roman

YOUNG ADULT ROMAN

Berre is zes als haar ouders gaan scheiden. Haar moeder is zichzelf kwijt en heeft ruimte nodig om zich te hervinden. Voor Berre, die dol is op haar vader, komt dit nieuws als een grote schok.

In de jaren na de scheiding lijkt haar moeder alleen maar stuurlozer te worden. Ze haalt geestenbezweerders in huis, gaat tijdelijk met haar dochters in een vrouwencommune wonen en wordt herhaaldelijk verliefd op de verkeerde mannen. Berres woede groeit met de jaren. Op de dag van haar laatste middelbareschoolexamen verlaat ze het huis. Ze noemt zich Elke en betrekt een kamertje in Leiden, waar ze na de zomer filosofie gaat studeren. Ze wil voorgoed afrekenen met haar verleden. Maar dan ontmoet ze Lassie, die alles is wat Elke niet is: spontaan, ongeremd en zorgeloos. Lassie stelt pijnlijke vragen over Elkes verleden. Langzaam maar zeker realiseert Elke zich dat ze haar verleden niet zomaar van zich af kan schudden…

 

Enne Koens schreef een verpletterende coming of age-roman die door alle huidlagen heen dringt. Ze creëerde een van de aandoenlijkste personages in de YA-literatuur. Berres onbeholpenheid en haar verlangen naar het vinden van de zin van het leven zorgen ervoor dat deze roman lang in je hoofd blijft rondzingen.

Ze werd geboren in januari. Het moet koud zijn geweest, maar de kou speelde nooit een rol in de verhalen die haar moeder vertelde.

Ze was klein, krap vijf pond en een paar weken eerder dan gepland. Haar moeder probeerde voorbodes van eigenschappen te ontlenen aan haar vroege entree. Ja, ze is nog altijd ongeduldig, dat klopt. Toch denkt Berre niet dat er een wens aan haar geboorte voorafging, het gebeurde gewoon.

Utgeverij Pimento 2001

ISBN 9789049924805, , € 16,95