Enne Koens

Enne Koens schrijft toneelstukken, liedjes en boeken voor alle leeftijden, maar meestal voor kinderen.

In 2007 debuteerde ze bij uitgeverij Podium met Tot alles gezegd is. Daar verscheen ook Stamina, een korte verhalenbundel voor volwassenen. Beiden werden met lovende recensies ontvangen.

Toch is het waarschijnlijker dat u Enne kent van een van haar vele kinderboeken. Vorig jaar ontving ze de bronzen Griffel voor Vanaf hier kun je de hele wereld zien. Daarvoor schreef ze Ik ben Vincent en ik ben niet bang, waarmee ze internationaal genomineerd werd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis en de Premio Strega (Italië): Een ontroerend verhaal over pesten en vriendschap, op lichte toon verteld; Misschien las u al Die zomer met Jente, dat een Vlag en Wimpel kreeg van de Griffeljury. Luister hier de aflevering van de Grote vriendelijke podcast met Enne, gemaakt bij de verschijning van dit boek.

Ze schreef nog veel meer, bijvoorbeeld Hotel Bonbien over Siri en haar prettig gestoorde familie en Sammie en opa dat het verhaal vertelt van de intense vriendschap tussen Sammie en zijn avontuurlijke opa (deel 2 van dit ontroerende boek is in de maak!).

Naast boeken schrijft Enne (muziek)theater voor volwassenen en kinderen. Ze schreef o.a. voor muziektheatergroep Ausdauer, theatergroep Maas, de Toneelmakerij, het Gasthuis en theatergroep Artemis. Samen met Ausdauer maakte ze de zesdelige podcastserie RUIMTEREIZIGERS, die vanaf januari 2023 te vinden is in uw podcast app. Ook vulde ze twee zomers de Studio 7 tent op De Parade met haar eigen muziektheatergroep Het Paleis voor Volksvlijt. In 2004 won ze de Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs voor het toneelstuk Skills.

Nieuws

Een Bronzen Griffel 2022 voor Vanaf hier kun je de hele wereld zien!

06-07-2022

Uit het juryrapport: ‘Vanaf hier kun je de hele wereld zien kan het best beschreven worden alsof je naar een film zit te kijken. Een avontuur vermomd als reisgids door een doorsnee Nederlandse stadswijk. Enne Koens wacht ons op om een rondleiding te geven door de buurt. Ze opent voordeuren en laat ons kennismaken met bewoners van verschillende culturele achtergronden. Langzaamaan vormt zich een prachtig, meerstemmig verhaal.’

In Italië gaat dit mooie boek op voor de Premio Letteratura Ragazzi di Cento en won hij al de Premio Microeditoria di qualità.

Meer nieuws
Inklappen

Boeken

Vandaag komen we niet meer thuis

Vandaag komen we niet meer thuis gaat over een jongen die in een vreemd land terechtkomt en daar een nieuw leven moet opbouwen.

De tienjarige Mirza wordt halsoverkop door zijn vader meegenomen naar zijn land van herkomst, waar nog niet lang geleden een burgeroorlog woedde. Daar gaan ze in het afgelegen huis van zijn overleden grootouders wonen. Het huis is enorm vervallen en ’s nachts wordt Mirza vaak wakker van geschreeuw uit de bergen. Op zijn nieuwe school kent hij de regels niet en doet hij alles verkeerd. Mirza verlangt maar naar één ding: terug naar huis gaan, terug naar zijn beste vriend. Maar dan doet hij een schokkende ontdekking. Is er nog een weg terug?

Een aangrijpend, maar hoopvol verhaal vol mooie observaties, prachtig geïllustreerd door Maartje Kuiper.

Een kleine groene puddingplaneet

Terwijl zijn ouders naar het oudergesprek zijn, beleeft Mo een fantastisch avontuur. Een vrouw met een gigantische snor biedt hem een opdracht aan. Hij reist in z’n eentje naar Planeet X. Als het hem lukt de planeet te bereiken, zal die voortaan zijn naam dragen: de Mo. Vlak naast de maan. Mooi, toch?

Dit boek komt uit in de serie Ezelsoortjes: Rijk geïllustreerde boeken, met niet te moeilijke of lange woorden, voor beginnende lezers. Een kleine groene puddingplaneet werd geïllustreerd door Margot Westermann (De zweetvoetenman)

Vanaf hier kun je de hele wereld zien

Vanaf hier kun je de hele wereld zien is een prachtige jeugdroman over identiteit en familie, die in de zomer van 2022 werd bekroond met een Bronzen Griffel.

De negenjarige Deetje woont met haar moeder in een flat. Op een dag vindt ze een brief op straat. De naam en het adres zijn doorgekrast. Hij is van iemand die iemand heel erg mist. Deetje weet alles van missen. Ze lijkt in niets op haar moeder en denkt dat ze geadopteerd is. Ze is vastbesloten om de brief aan de juiste persoon te bezorgen en schakelt de hulp in van haar slimme vriend Vito en hun buurjongen Kevin. Overal zijn aanwijzingen en elk antwoord levert weer nieuwe vragen op – en dan dringt zich ook die ene belangrijke vraag aan haar op: wie is ze?

Vanaf hier kun je de wereld zien is geïllustreerd door Maartje Kuiper (bekroond met een Vlag en Wimpel van de Penseeljury 2020)

Stamina

In januari 2020 verscheen STAMINA, een korte verhalenbundel voor volwassenen. Over Alma die op sterven ligt, Klaas die stiekem danst wanneer zijn vriendin niet thuis is, en een warrige oude man die tevergeefs op zoek blijft gaan naar koffie: dit zijn maar enkele van de kleurrijke personages die in deze bundel hun entree maken. De subtiel verweven verhalen in Stamina gaan over mensen die elkaar willen bereiken, maar daartoe onmachtig zijn. Over de intense haat die een lange relatie kan beheersen. Over het verliezen van moeders, kinderen en liefde. Over angst. En over desalniettemin dapper voortleven: stamina.

STAMINA verscheen in de geweldige korte verhalenserie van uitgeverij Podium (waarin ook Keret, Nors, Harstad, Blees, Wuck en Capote verschenen).

‘Tragikomische beschrijvingen die doen denken aan de boeken van Griet Op de Beeck.’ HEBBAN

‘In Stamina, een thematisch sterke verhalenbundel, rommelen de personages zich een weg door het leven (…). NRC

Lees of beluister het verhaal VIS. / Bestellen? Dat kan bij Bol.com

Die zomer met Jente

Marie verhuist tegen haar zin naar een nieuwbouwwijk. Ze laat Zoë, haar BB en BZ (Beste Buurmeisje en Bijna Zus) achter, maar maakt op haar eerste dag in de polder al een nieuwe vriendin: Jente. Er volgt een zomer waarin ze elke dag zwemmen, logeren, jongens bespioneren, opgroeien. Met Jente zijn de dagen vol avontuur, maar soms is ze ineens driftig, en af en toe zelfs gemeen. Naarmate de zomer vordert, begint er iets te wringen bij Marie. Moet je elkaar altijd kunnen vertrouwen, zoals ze Zoë vertrouwde, of kan vriendschap ook heel anders zijn?

‘Daar laat Koens ook een ander talent zien: de lezer voelt het uit de hand lopen, de viezigheid, de krassen, de brandnetelpijn, de blauwe plekken en het gevaar van struinen door moerassig grasland, stiekem ’s nachts naar buiten en rondlopen op hoge gebouwen zonder reling.’ Volkskrant

‘Die zomer met Jente is een broeierig en sfeervol boek waarmee Koens haar status van veelbelovend inruilt voor een gevestigd auteur van psychologische kinderboeken.’ Jaapleest.nl

Bestellen? www.kinderboekwinkelutrecht.nl

Ik ben Vincent en ik ben niet bang

Voor Vincent is school net als survivallen: je weet nooit precies wanneer je welke ramp kunt verwachten, dus je kunt je maar beter goed voorbereiden. Hij kent het SAS Survival Handboek dan ook uit zijn hoofd. En hij heeft altijd een blikje met handige survivalspullen bij zich. Maar het ergste moet nog komen: schoolkamp. Hij heeft nog zeven dagen om zich voor te bereiden. Dan komt er een nieuw meisje bij hem in de klas, De Jas, en dat verandert alles…

Genomineerd voor de Deutsche Jugendliteraturpreis.

Ik ben Vincent en ik ben niet bang is een boek dat troost biedt aan alle kinderen die gepest worden.’ Leesfeest

‘Pesten is een veel voorkomend thema in de jeugdliteratuur maar niet vaak werd het zo intens en beklemmend beschreven als door Enne Koens in Ik ben Vincent en ik ben niet bang.’ Jaapleest.nl

Bestellen? www.kinderboekwinkelutrecht.nl

Hotel Bonbien

Siri is tien jaar en woont in Hotel Bonbien aan de N19 in Frankrijk. Bonbien is een hotel voor mensen op doorreis. Ze willen altijd verder, zegt Siri’s vader. Meestal drinken ze alleen een kopje koffie of gaan ze naar de wc. Soms blijven ze een nachtje slapen. Siri vindt het de mooiste plek op aarde en wil er nooit meer weg. Maar haar ouders hebben steeds vaker ruzie. Ze is bang dat ze gaan scheiden en het hotel moeten verkopen. Alleen een wonder kan hen nog redden. Dat wonder komt er, alleen heel anders dan Siri had gedacht…

Enne Koens schreef een grappig en ontroerend verhaal over Siri en haar prettig gestoorde familie, het werd genomineerd voor de Boekenleeuw, tweede prijs Vlaamse kinderjury.

‘Na het geweldige “Sammie en opa” is “Hotel Bonbien” het tweede sprankelboek van Koens. Een toegankelijk, warmbloedig boek (…), met humor, een origineel avontuur en diepgang.’ Trouw

‘Sommige boeken sla je dicht met een glimlach die op je gezicht blijft plakken.’ Jaapleest.nl

Bestellen? www.kinderboekwinkelutrecht.nl

Sammie en opa

Sams opa was vroeger vrachtwagenchauffeur en daarvoor zeeman en maakte de wonderlijkste en smerigste avonturen mee. Wanneer Sam vraagt of alles wat hij vertelt ook echt is gebeurd, zegt opa: ‘Waar of niet waar is voor saaie mensen. Daar doen wij niet aan!’ Maar Sam wil van sommige dingen juist precies weten hoe het zit. Wat gebeurt er met je als je dood bent? Hoe weten we welke kleur dinosaurussen hadden? Waar begint de wind? En wordt opa weer beter wanneer hij in het ziekenhuis belandt?

Bekroond met de Vlag en Wimpel 2013.

‘Enne Koens is stoerder dan Kuijer en Kuyper en maakt het genre weer eigentijds. (…) Enne Koens doet de grootmeesters even vergeten.’ De Volkskrant

Sammie en opa is ontspannen geschreven, de dialogen lopen soepel en klinken natuurlijk en er zit een prettige gekte in het verhaal.’ Trouw

 Bestellen? www.kinderboekwinkelutrecht.nl

Vogel

Berre is acht als haar ouders gaan scheiden. Haar moeder is zichzelf kwijt en heeft tijd nodig om zich te hervinden. Voor Berre, die dol is op haar vader, komt dit nieuws als een grote schok. In de jaren na de scheiding lijkt haar moeder alleen maar stuurlozer te worden. Ze gaat tijdelijk met haar dochters in een vrouwencommune wonen, haalt geestenbezweerders in huis en wordt verliefd op de verkeerde mannen. Berres woede groeit met de jaren. Op de dag van haar laatste middelbareschoolexamen verlaat ze het huis en gaat op kamers wonen in Leiden, waar ze na de zomer gaat studeren. Ze wil voorgoed afrekenen met haar verleden.

Bekroond met de Jonge Jury debuutprijs.

‘Koens schrijft dromerig, naïef proza met hier en daar een onverwacht pijnlijke observatie. Ze roept daarmee een duistere sfeer van verwaarlozing op, die je niet gemakkelijk van je afschudt.’ Volkskrant

De fijnste kinderboeken van 2011: ‘Niet vaak kent een Nederlands young adultdebuut zulk technisch vakmanschap, zo’n beheerste stijl.’ Vrij Nederland

Bestellen? Stuur een berichtje via het contactformulier en Enne stuurt het je voor 10,00 euro incluis verzendkosten op.

Tot alles gezegd is

Als blijkt dat Michel definitief de omgang met zijn tweejarige dochtertje wordt ontzegd, raakt hij in paniek. Hij wil Josja zien opgroeien. Nog dezelfde dag haalt hij haar op van het kinderdagverblijf en slaat op de vlucht, steeds dieper Europa in, steeds verder van haar moeder Liesbeth vandaan. Onderweg, al wennend aan het samenzijn met Josja, probeert hij de scheuren in zijn relatie met Liesbeth te duiden. Intussen stelt Liesbeth alles in zijn werk Michel en Josja te traceren. Zal ze haar dochter terugzien?

‘Koens gaat opmerkelijk humaan met het, toch heftige, onderwerp om en geeft beide ouders evenveel ruimte. Sowieso komt het boek evenwichtig over. Koens schrijft knap vormvast en blijft on topic.’ De Groene Amsterdammer

‘Hoewel het een debuut betreft, komt de roman volwassen over. ‘ ‘Weinig is angstiger dan de angst van de moeder van een vermist kind. En weinigen hebben die angst zo treffend weergegeven.’ AD/UN

Bestellen? Stuur een berichtje via het contactformulier en Enne stuurt het je voor 10,00 euro incluis verzendkosten op.

Toneel

Sammie en opa, 6+

door STT produkties i.s.m. Rob Vriens en Enne Koens.
In 2025 gaat het toneelstuk Sammie en opa in première. Enne speelt er zelf ook in mee!  Voor meer info en actuele speeldata kijk op de website van STT.

Lessen

Enne geeft les bij Buitenkunst, op de Schrijversvakschool, Scriptplus en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, aan plus klassen op lagere en middelbare scholen en via De Schoolschrijver aan klassen met kinderen van veelal anderstalige ouders. Haar lessen zijn een vrolijk, nieuwsgierig onderzoek naar taal, verhaal en inspiratie.

Kinderschrijfcafé (10 t/m 14 jaar)

Utrecht barst van het schrijftalent! We weten inmiddels dat naast de volwassen schrijvers er ook veel talentvolle jonge schrijvers in en om de stad wonen. Speciaal voor die groep is het maandelijkse schrijfcafé. Enne Koens ontvangt je in de woonkamer van De Utrechtse Kinderboekwinkel. Elke keer behandelt ze een ander onderwerp. Het kan bijvoorbeeld gaan over inspiratie zoeken, verhaalperspectief of een goede plot bedenken. Natuurlijk ga je heel veel schrijven tijdens de bijeenkomsten en kun je al schrijfvragen stellen.

Data: Vrijdag 15 dec, 3 feb, 29 mrt, 19 apr, 17 mei en 21 jun van 16 – 17.30 uur
Kosten per keer: €17,50 (inschrijven via: info@kinderboekwinkelutrecht.nl)

Het Schrijfcafé

(Jeugd)boeken schrijven
In deze cursus wordt verwacht dat je met een idee voor een boek van start gaat. We gaan focussen op afmaken: De plot uitwerken en perfectioneren, stoeien met stijl, taal en ritme. Past het verhaal bij je doelgroep? Klopt de taal bij je personages? Wanneer past het bij de leeftijd die je in je hoofd hebt? Is het van A tot Z spannend? Wie ben jij in het kinderboekenlandschap, en wat heb je te zeggen? Wat zijn de vereiste voor de opmaak van je manuscript als je het naar een uitgever stuurt, en wat moet er eigenlijk in zo’n begeleidende brief? Een toegepaste cursus op jou en je manuscript. We gaan tussentijds lezen en elkaar feedback geven (maar ik zal de hoeveelheid leestijd voor jullie beperken). De sessies zullen ook altijd heel praktisch zijn, inspireren, nieuw materiaal opleveren en techniek behandelen.

Wanneer: Maandelijks op zaterdag 2 maart, 30 maart, 20 april, 18 mei, 1 juni en 29 juni 2024 van 11 tot 14 uur (neem lunch mee, maar er is ook een supermarkt nextdoor)
Waar: Boven de kinderboekwinkel op de Ganzenmarkt 10 in Utrecht
Prijs: 450 euro (incl. 21% BTW)
Inschrijven: via contact

Schrijfinspiratie
Deze cursus is voor zowel beginners als gevorderden. We gaan vooral heel veel schrijven, lol maken met taal, genres uitproberen en onszelf verrassen. Alles komt voorbij: van technische opdrachten, via zintuiglijke oefeningen, naar het beschrijven van een herinnering. Je gaat los van verwachtingen over wat iets zou moeten worden op onderzoek naar wat er ontstaat op het papier. Ik ga zeker wel techniek behandelen, maar zorgen dat deze je niet in de weg gaat zitten. Je vindt nieuwe schrijfinspiratie en invalshoeken, en laat je verrassen door wat er ontstaat. Boven alles staat het schrijfplezier in deze schrijfcursus centraal. Elke keer anders, altijd resultaat.

Wanneer: Maandelijks op zaterdag 2 mrt, 30 mrt, 20 apr, 18 mei, 1 jun en 29 jun 2024 van 14:30 tot 16:30 uur
Waar: Boven de kinderboekwinkel op de Ganzenmarkt 10 in Utrecht
Prijs: 320 euro
Inschrijven: via contact

Masterclass in Frankrijk

Komende lente (7 t/m 10 april ‘24, plus aankomst- en vertrekdag op 6 en 11 april) geef ik een vierdaagse schrijfretraite met de focus op techniek. Graag ontvang ik je in landhuis Le Grippault in de Loire. Rust, ruimte en een heel hoofd vrij om te schrijven. We gaan elke dag met een ander thema aan de slag. In de ochtend doen we een schrijfwarming-up en krijg je verschillende oefeningen ter inspiratie om nieuw materiaal aan te boren. In de middag ga ik dieper in op één thema: personage, tijd, ruimte of het schrijfproces. Daarnaast ga je iets langer met een eigen tekst aan de slag en is er ruimte 1 op 1 vragen te stellen en feedback te krijgen. Laat je onderdompelen in het plezier en geploeter van het schrijven, krijg een frisse blik op je werk en hulp bij het structureren van je verhaal. Ik zal je met genoeg bagage naar huis sturen om geïnspireerd verder te schrijven.
Schrijven doe je altijd op je eigen niveau dus de masterclass is geschikt voor zowel beginners, gevorderden als professionals.

De prijs (775 euro voor een gedeelde tweepersoonskamer en 900 euro voor een eenpersoonskamer) is inclusief 5 overnachtingen, 5 keer ontbijt, lunch en diner, exclusief de reis van huis naar Tours en extra drank (inclusief koffie en thee en iets bij het diner). NB. Eenpersoonskamers zijn beperkt aanwezig.

Vervoer: Er gaat een TGV van Utrecht naar Tours, de reis duurt 6 uur. Je wordt opgehaald van het station. Met de auto is het 8 uur rijden vanaf Utrecht. Wanneer je met de trein gaat is het prettig om een vroege trein te nemen op 6 april, zodat je die dag hebt om aan te komen en de omgeving te verkennen. Wanneer je je aanmeldt krijg je een reisadvies, zodat iedereen tegelijk van het station in Tours afgehaald kan worden.

Voor meer info zie ook: www.legrippault.fr

Inschrijven via contactformulier

 

15
dec
2023
Kinderschrijfcafé
Kinderboekwinkel, Ganzenmarkt 10 - Utrecht - 16:00u
23
feb
2024
Kinderschrijfcafé
Kinderboekwinkel, Ganzenmarkt 10 - Utrecht - 16:00u
02
mrt
2024
Schrijfcafé volwassenen
Kinderboekwinkel, Ganzenmarkt 10 - Utrecht - 11:00u
29
mrt
2024
Kinderschrijfcafé
Kinderboekwinkel, Ganzenmarkt 10 - Utrecht - 16:00u
30
mrt
2024
Schrijfcafé volwassenen
Kinderboekwinkel, Ganzenmarkt 10 - Utrecht - 11:00u
06
apr
2024
SCHRIJFRETRAITE LOIRE
le Grippault - Loire - Frankrijk - 17:00u
19
apr
2024
Kinderschrijfcafé 10 -14 jr
Kinderboekwinkel, Ganzenmarkt 10 - Utrecht - 16:00u
20
apr
2024
Schrijfcafé volwassenen
Kinderboekwinkel, Ganzenmarkt 10 - Utrecht - 11:00u
17
mei
2024
Kinderschrijfcafé 10-14 jr.
Kinderboekwinkel, Ganzenmarkt 10 - Utrecht - 16:00u
18
mei
2024
Schrijfcafé volwassenen
Kinderboekwinkel, Ganzenmarkt 10 - Utrecht - 11:00u
01
jun
2024
Schrijfcafé volwassenen
Kinderboekwinkel, Ganzenmarkt 10 - Utrecht - 11:00u
21
jun
2024
Kinderschrijfcafé 10-14 jr.
Kinderboekwinkel, Ganzenmarkt 10 - Utrecht - 16:00u
29
jun
2024
Schrijfcafé volwassenen
Kinderboekwinkel, Ganzenmarkt 10 - Utrecht - 11:00u

Contact

Via dit formulier kunt u Enne Koens benaderen voor een voordracht, tekst of andere vragen.

Voor voordrachten/schoolbezoeken kunt u ook terecht bij:
De Schrijverscentrale
deschrijverscentrale.nl
Tel: 020 623 49 23

Een toneelstuk spelen of opvragen kan via:
IBVA HOLLAND
ibva.nl
Tel: 072 511 21 35